Tekniikan museo

Viime sunnuntaina kävimme vierailulla Tekniikan museossa, joka sijaitsee upealla paikalla Helsingin Vanhankaupunginlahdella. Jos oma museopäiväsi Tekniikan museoon sattuu aurinkoiselle päivälle, suosittelemme ehdottomasti varaamaan hieman ylimääräistä aikaa myös alueen ulkoilumahdollisuuksien hyödyntämiseen. Vanhankaupunginlahti koskineen ja vanhoine tiilirakennuksineen on upea paikka. Viereisestä Koskenrannan ravintolasta saa hyvää lounasta ja Lammassaaren luontokin on vain kivenheiton päässä. Tekniikan museossa vierailuun suosittelemme varaamaan reilusti aikaa, vaikka ulkoilu ei olisikaan suunnitelmissa. Museossa nimittäin riittää näkemistä ja tekemistä joka lähtöön. Aikaa vierähtää helposti parikin tuntia ja voisimme kuvitella, että lapsiperheelle ohjelmaa riittäisi jopa useammaksi tunniksi muun muassa museon osallistavien näyttelyesineiden vuoksi.

Panoraama tekniikan museosta

Sara ei ollut koskaan aiemmin käynyt Tekniikan museossa ja itsellänikin edellinen vierailu sijoittuu todennäköisesti peruskoulun luokkaretkien aikaan. Meille molemmille tuli yllätyksenä, kuinka laajasti museossa oli eri tekniikan aloihin liittyvää näyttelytilaa. Näyttely piti sisällään uskomattoman laajan läpileikkauksen suomalaisesta tekniikasta. Aiheita oli niin geologiasta teollisuuteen, lääketieteeseen, kemiaan ja elektroniikkaan kuin myös kodin käyttöesineisiin. Eniten silmiä avasi todennäköisesti se kuinka moni asia onkaan tekninen, vaikka aluksi siltä ei tuntuisikaan. Tässä postauksessa esittelemme muutamia omasta mielestämme kiinnostavimmiksi nousseita näyttelyn alueita. Käy vierailulla ja kerro meille, mikä oli oma suosikkisi!

Kaivosmiehen välineet  Kivikori kaivoksesta

Moni aihealue herätteli ajattelemaan, kuinka paljon Suomessa panostetaan tekniikan kehitykseen ja miten paljon täältä todellisuudessa tulee innovaatioita, jotka leviävät maailmalle. Suomalaisille innovaatioille olikin varattu oma osa-alueensa näyttelystä. Näyttely myös yllätti kertomalla siitä, kuinka Kokkola oli ainakin ennen kemianteollisuuden keskittymä Suomessa ja kuinka monia tuhansia tynnyreitä tervaa Oulusta aikanaan vietiin maailmalle. Tervatynnyreiden huippulukema oli useita kymmeniä tuhansia per vuosi. Aika hyvin siihen nähden, että yksi tynnyrintekijä ehti tehdä keskimäärin kolme tynnyriä päivässä.

Suomen innovaatiot aikajanalla  Suomen ensimmäinen tietokone Esko

Läpileikkaukset vanhoista kodeista ja vanhasta elektroniikasta olivat kiehtovia käytännönläheisyytensä johdosta. Nähtävillä oli niin television tuotantovälineistöä, vanhoja televisioita, tietysti Nokian matkapuhelimia kuin myös tavallisia puhelimiakin. Ei muuten pidä myöskään unohtaa Suomen ensimmäistä tietokonetta, Eskoa, joka todellakin oli aivan järkyttävän kokoinen ilmestys (kuva yläpuolella).

Kuvaradio-taideteos  vanha televisiokamera

Meitä, tai ainakin minua, innosti erityisesti hissiyhtiö Koneeseen liittyvä esineistö. Museossa on myös vanha Koneen hissi, jota pääsee itse operoimaan. Samalla näkee miten hissin koneisto toimii ja tekniikasta vähemmän kiinnostuneet pääsevät halutessaan ilmeisesti myös liikuteltavan hissin kyytiin.

Vanha Koneen hissi

Museon teema jatkui hauskasti myös esimerkiksi wc-tiloihin. Usein kuulee kiisteltävän siitä, miten päin wc-paperin tulisi olla telineessä. Tekniikan museon vessasta löytyy wc-paperin alkuperäinen patenttihakemus, jossa tämä kaikki havainnollistetaan kuvin. Katso siis alapuolella olevasta kuvasta miten päin wc-paperin tulee olla, jotta se on oikein päin.

Miten päin wc-paperi kuuluu olla

PS. Vaikka kyseessä onkin tekniikan museo, haluaa Sara vinkata, että museosta löytyy erilaisten koneiden ja vimpainten lisäksi myös hiukan naisellisempaa sisältöä esimeriksi meikkien muodossa.

Valmistusmuotti huulipunalle

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: