Ateneumin taidemuseo

Amedeo Modigliani

Mekin päästiin nyt vihdoin ja viimein viime sunnuntaina Ateneumiin, jonne meitä ajoi erityisesti paljon puhuttu Amedeo Modglianin näyttely. Museonahan Ateneum on tosi tuttu ja useasti koluttu, mutta kyllä jotenkin aina vaan tulee juhlava fiilis kun astuu niiden kapeiden pyöröovien läpi rakennuksen äärettömän kauniiseen aulaan. 

Ateneumin portaikossa

Ihmeteltiin hetki lippukassalla hurjan pitkää jonoa kunnes tajuttiin, että Modiglianin näyttely oli esillä viimeistä päivää. Huokaisu helpotuksesta meitä itseämme ajatellen, mutta päätettiin siinä kyllä yhteistuumin että jatkossa yritetään käydä näyttelyissä heti kun ne aukeavat, jotta blogin lukeminen olisi teille, arvon lukijat, mahdollisimman mielekästä. Luvataan siis skarpata tämän suhteen!

Mitä tulee itse näyttelyyn, oli se melko lailla odotettua potrettien jatkumoa. Kaiken kaikkiaan taitelijan työt ovat helposti tunnistettavia mantelisilmineen ja kapeine kasvonpiirteineen. Jäimmekin miettimään, että olisi hauska selvittää, miltä kaikki Modiglianin muotokuvien henkilöt näyttävät oikeasti kun esimerkiksi kasvojen muotoja on kuitenkin melko radikaalisti kavennettu. Modigliani tuntui muutenkin korostavan malliensa tiettyjä vahvoja piirteitä.

Modiglianin nainen   Modiglianin mies

Itseäni herätteli eniten Modiglianin teoksissa havaittava Egypti-henkisyys ja erityisesti taitelijan veistokset näyttivät siltä, etteivät ne todellakaan olleet boheemin ranskalaisartistin kädenjälkeä vaan ennemminkin suoraan Afrikasta. Vai mitä mieltä olette?

Modiglianin patsas   Modiglianin egyptiläisvaikutteinen teos

Erityisen hauskan lisän näyttelyyn toi ”do it yourself” -paja, jossa oli mahdollista tehdä omia modiglianimaisia teoksia erilaisten välineiden, kuten peilien ja magneettitaulujen, avulla. Peilit esimerkiksi oli tehty niin, että ne kavensivat kohteen kasvot, jolloin henkilö pystyi suoraan piirtämään tuosta kapeamman mallin päälle. Itse yritin tehdä muotokuvaani magneettitauluun metallinauhalla, mikä osoittautuikin aika haastavaksi, sillä nauhaa ei saanut katki eli teos oli ikään kuin tehtävä yhdellä vedolla. Ehkä siis pitäydyn jatkossa ainoastaan taiteen katselemisessa, vaikkakin Joonas on innostunut maalaamaan tauluja. Ensi kesänä sitten Joonaksen näyttelyyn!

  Nainen piirtää omaa Modiglianiaan  Sara taiteilee Ateneumissa  Tyttö piirtämässä Ateneumissa

Suomen taiteen tarina

Suomen taiteen tarina

Modiglianin näyttelyn kierrettyämme piipahdimme myös alakerrassa tsekkaamassa Suomen taiteen tarina -näyttelyn. Kyllä muuten on osattu/osataan Suomessakin! Teokset toivat hyvin esiin Suomen historiaa ja monien teosten kautta pystyikin vahvasti aistimaan ajan tunnelmaa. Näyttely pitää sisällään myös useita kulttiteoksia, joita aina yhtä mukava tarkastella.

Ateneum kansallisromantiikka   Ateneum Suomen taiteen tarina

Aivan erityisen maininnan ansaitsee kuitenkin teosten mielettömän upea salonkiripustus (teokset on siis aseteltu isoiksi ryppäiksi seinille), joka tuntui ainakin meidän silmiimme todella virkistävältä ja toi äärimmäisen hienosti teokset esiin teemoittain. Ja hei, tämä näyttely on esillä aina vuoden 2020 loppuun asti, joten menkää katsomaan ja kokemaan! Tunnustettakoon tässä nyt, että pidin itse tästä näyttelystä kyllä vielä paljon enemmän kuin yläkerran Modiglianista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: