HAM – Helsingin taidemuseo

Tässä kuussa kävimme Saran kanssa vierailulla HAM Helsingissä vähän tavallisesta poikkeavissa merkeissä. Normaalin museokäynnin sijaan tarkoitus oli tehdä samalla myös haastattelu blogiimme liittyen yhdessä toimittaja Hanna Uusitalon kanssa. Käy lukemassa museoartikkeli 13.12.2016 ilmestyneestä Hesarista tai täältä.

Yayoi Kusama

Rajallisen ilta-ajankohdan vuoksi keskityimme HAMissa Yayoi Kusama: In Inifinity -näyttelyyn, joka on nähtävillä vielä 11. tammikuuta 2017 saakka. Näyttelyn väriloisto sopii erinomaisesti piristysruiskeeksi loskaiseen ja hieman synkkään Helsingin talveen. Näyttely esittelee taiteilijan merkittävimpiä teoksia veistoksista maalauksiin ja installaatioihin.

Myös tähän näyttelyyn on museokortilla toki ilmainen sisäänpääsy! Lisäksi HAM tarjoaa kaikille täysin ilmaisen mahdollisuuden tutustua Kusamaan henkilönä kolmesti päivässä esitettävän, taiteilijasta itsestään kertovan elokuvan muodossa.

Heti sisään mennessä kävijälle avautuu Liisa Ihmemaassa -fiiliksen tuova punaisena hehkuva rappukäytävä valkoisin palloin höystettynä. Henkilökohtaisine kirjeineen ja vuosikymmeniä taaksepäin ulottuvine kuvauksineen näyttely tuntuu aikamatkalta menneeseen, joskin itse taideteokset sopivat erittäin hyvin myös nykyiseen maailmanmenoon. Omasta mielestäni monet Kusaman käyttämistä kuoseista olivat kuin suoraan Marimekon liikkeestä. Yllätyksekseni mitään tällaista yhteyttä emme kuitenkaan havainneet, joskin taiteilija on tehnyt yhteistyötä myös huippumuodin parissa. Näyttelyssä oli esillä muun muassa Louis Vuittonille ja Marc Jacobsille tehtyjä kuoseja ja tarinoita. Muodin lisäksi Kusaman taidetta voi nähdä myös esim. Coca-Cola tölkeissä.

In infinity

Erityisen upeita olivat Kusaman installaatiot, joihin näyttelyvieraat pääsivät sisälle – ikään kuin osaksi teosta. Taiteilija on itsekin, erityisesti 1960-luvulla, pyrkinyt häivyttämään itsensä erilaisiin teoksiin tai taustoihin, ja nyt siihen on mahdollisuus myös ulkopuolisilla. Harvemmin teoksiin pääsekään ihan kirjaimellisesti niin sisälle.

Väripallot Fallokset

Kaikista installaatioista päällimmäisenä tuli mieleen äärettömyys, sillä tiloissa olleet peilit tekivät pienistäkin huoneista loputtoman tuntuisia. Ulottuvuuksia on useita ja niiden sisältö riippuu vain ja ainostaan katsojan näkökulmasta.

Kaiken kaikkiaan Yayoi Kusaman näyttely oli piristävä pläjäys taidetta torstai-iltaan. Näyttely oli selvästi todella suosittu, sillä emme ole koskaan ennen nähneet arki-iltana samanlaista määrää kävijöitä yhdessä näyttelyssä. Myös Hesari kirjoitti tästä valtavasta kävijämäärästä marraskuussa; Kusaman näyttelyä oli jo ensimmäisen viiden viikon aikana käynyt katsomassa yli 72 000 kävijää. Vahva suositus myös meiltä.

Kurpitsa

psst..! Kannattaa käydä kurkkaamassa HAMin nettisivuilta erilaisia oheisjuttuja, joita näyttelyyn liittyen on tuotu esille aina synttäripajoista Yumen Kusama-menuun.

HAMin arvostelu

Joonas: 4/5
Sara: 4/5

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: