Taidehalli

Aikaisin alkanut kesä ja vähän yllätyksenä tullut lämpö ovat hiukan hidastaneet museoissa käyntiä, mutta päätettiin kuitenkin piipahtaa eilen Taidehalliin katsomaan kohuttu ja suuren suosion saavuttanut Tom of Finland -näyttely.

Taidehalli

Jos edellinen käyntikohteemme Kiasma onkin varmasti kaikille tuttu, voi Taidehalli olla monelle hieman tuntemattomampi paikka. Olin itsekin käynyt siellä vain kerran aiemmin tutustumassa Hilma af Klintin teoksiin. Taidehalli sijaitsee kuitenkin vain kivenheiton (no, ehkä muutaman) päässä nimenomaan Kiasmasta sekä esim. Kampin keskuksesta, Eduskuntatalon takana.

Taidehalli esittelee  vuosittain noin kuusi vaihtuvaa näyttelyä, pääpainonaan nykytaide. Lisäksi siellä järjestetään muun muassa erilaisia tapahtumia ja muuta mielenkiintoista ohjelmaa (esimerkiksi juuri Tom of Finland -teemaan liittyen). Taidehallista pääsee kätevästi piipahtamaan myös huippuhyvään Farangiin, jossa Taidehallin vieraat saavat kahvila- ja lounastuotteita erikoishinnoilla.

Farang

Erityismaininnan ansaitsee mielestäni muuten ehdottomasti myös se seikka, että Taidehallin näyttelytilat ovat äärimmäisen hienot (minimalisti tykkää!) ja huonekorkeus valtava (ks. ensimmäinen kuva).

Tom of Finland: The Pleasure of Play

Näin alkusanoina haluan mainita, että yritän kirjoittaa tekstin niin,  että se on kaikenikäisten perheenjäsenten luettavissa, sillä tiedän, että meillä on iloksemme myös hieman nuorempia lukijoita. Samasta syystä myös kuvamateriaalista on jätetty pois ne kaikkein paljastavimmat kuvat (joita suurin osa näyttelystä muuten oli).  Paikan päälläkin ennen näyttelyä todettiin, että ko. näyttelyä ei suositella lapsille.

No, sitten itse näytelyyn, sillä olihan se kyllä aikamoista miesten ilottelua. Itse en ollut osannut odottaa ihan niin suoraviivaista ja esillä olevaa meininkiä; kaikki oli kyllä  todellakin ”out there”. Moneen otteeseen ja monesta eri suunnasta.

Näyttely alkoi Touko Laaksosen elinkaarella, josta oli erityisen mielenkiintoista lukea ajan saatossa lakeihin tehdyistä muutoksista, mm. homouden dekriminalisoinnista. Aika myöhäisiltä tuntuivat monet muutokset, viimeisimpänä tasa-arvoinen avioliittolaki. Tajusin myös sen, että harvemmin onkaan naisena tullut ajateltua asioita esimerkiksi edellä mainitun vähemmistön näkökulmasta, sillä kaiken kaikkiaan yhteiskunnan tarjoama (perhe)malli on aika iskostettu päihimme jo pienestä pitäen.

ToF historia

 Jo näyttelyn alkumetreillä päästiin hiukan tutustumaan myös taitelijaan itseensä hänen henkilökohtaisten valokuviensa ja tavaroidensa kautta (ks. kuva yllä).  Lisäksi esillä oli mm. julisteita (ks. kuva alla), taitelijan tekemiä valokuvakollaaseita sekä lehdestä leikattuja kuvia (ks. kuva alla), joihin taiteilija oli hauskasti piirtänyt päälle tehden kuvista näin enemmän hänen omien piirrostensa näköisiä.

ToF julisteet

ToF lehtileikkeet

Suurin osa näyttelystä koostui luonnollisesti kuitenkin taiteilija Laaksosen piirroksista eri aikakausilta. Kuten kuvista (alla) näkyy, löytyi piirroksia sekä värillisinä että mustavalkoisina, jälkimmäisten hallitessa seinäpinta-alaa. Nuo mustavalkokuvat ovatkin varmasti tulleet tutuksi valtaväestölle esimerkiksi Tom of Finland -postimerkkien ja -lakanoiden kautta.

  Tom of Finland 2  Tom of Finland 1

Kaiken kaikkiaan on pakko kyllä sanoa, että Laaksosen piirrustusjälki oli meidän molempien mielestä äärimmäisen taidokasta ja useat kuvat näyttivätkin ihan valokuvilta. Ihan mieletöntä taitoa ja tarkkuutta vaativaa hommaa, johon ei ainakaan oma kärsivällisyyteni riittäisi. Koska nämä valokuvia muistuttavat teokset ovat ehkä niitä tunnetuimpia, on yllä oleviin kuviin yritetty napata yleisölle toivottavasti hieman tuntemattomampaa piirtojälkeä.

Oltiin näyttelystä aika lailla samaa mieltä kaikin puolin. Kokonaisuutena näyttelyä voisi kuvailla helpoksi ja jopa hilpeäksi. Jäin kuitenkin jälkikäteen miettimään, että vaikka kuvat ovat huvittavia liioteltuine mittoineen ja kaikkine stereotypioineen (vankila, armeija, merimiehet etc.), on Tom of Finland varmasti kuitenkin ollut tärkeä homokulttuurin vaikuttaja ja tienraivaaja. Aika ihailtavaa, että joku on tehnyt omaa juttuaan niin täysillä aikoina, jolloin yhteiskunta ei ole sitä hyväksynyt.

* *

Jos Tom of Finland -piirrosten figuurit jäivät näyttelyn jälkeen vielä himottamaan, löytyy Taidehallin kioskista iso kattaus erilaisia Tom of Finland -tuotteita aina patakintaista julisteisiin ja kahvista kirjoihin.

Taidehalli kioski

Taidehallin arvostelu

Joonas: 4/5 pistettä
Sara: 4/5 pistettä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: