Nykytaiteen museo Kiasma

Kiasma on varmasti yksi Suomen tunnetuimpia ja puhutuimpia museoita. Se on osa Kansallisgalleriaa, johon kuuluvat myös Sinebrychoffin museo ja Ateneum. Kiasma on jakanut mielipiteitä puolesta ja vastaan jo rakennustöiden aloittamisesta lähtien, jolloin kiisteltiin pinkistä työmaa-aidasta.

IMG_1160

Keskiviikkona vietettiin kansainvälistä museopäivää ja päätimme osallistua sen viettoon vierailemalla Kiasmassa. Hieman yllätyksenä tuli, että museoiden some-rummutuksesta huolimatta ainakaan Kiasmassa museopäivästä ei näkynyt oikeastaan mitään merkkejä. Odotimmekin, että esimerkiksi heti museon ovilla olisi tätä päivää tuotu esiin esimerkiksi mainosten muodossa. Päivästä huolimatta museossa oli kuitenkin melko vähän ihmisiä. Jos museopäivä ei siis Kiasmassa näkynyt, niin Kympin päivät kyllä näkyivät. Päätimmekin aloittaa vierailun nauttimalla hieman polttoainetta ruoan muodossa Café Kiasmassa (ks. kuva alla). Kympin päivien lämmin parsasalaatti on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen kokonaisuus. Myös itse ravintola vaikutti erittäin viihtyisältä ja mietinkin, miksei siellä ole tullut aiemmin käytyä. Sara sanoi käyneensä siellä muutamia kertoja aiemminkin, sillä paikka sopii mainiosti esimerkiksi viinilasillisen nautiskeluun. Ravintolan ulkopuolelta löytyy myös aurinkoinen terassi kaikille niille, joita skedeyksen äänet eivät haittaa.

IMG_1216

Viimeinen vierailuni Kiasmaan ajoittuu luokkaretkelle joko ala- tai yläasteella. Tuolta vierailulta mieleen jäivät toinen toistaan erikoisemmat taideteokset, joskaan en niitä varsinaisesti taiteena pitänyt – enhän tuohon aikaan tunnustanut nykytaidetta taiteeksi ollenkaan. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet.

Kiasmassa oli nyt neljä näyttelyä, joihin lähdimme tutustumaan kerros kerrokselta alhaalta aloittaen.

Choi Jeong Hwa – Happy Together

IMG_1212

Kiasma muovitoteemit

Ensimmäinen näyttely esitteli korealaisen taiteilijan, Choi Jeong Hwanin, teoksia, jotka oli tehty sekä historiallisista vanhoista että massatuotetuista uusista materiaaleista. Näyttelyn ensimmäiset naulaesineet olivat mielestäni erittäin tyylikkäitä kokonaisuuksia, joskaan en ymmärtänyt, mitä tekemistä vanhoilla pyykkilaudoilla rivissä on taiteen kanssa. Näyttelyssä oli myös helmihuone, jossa foliolla vuoratussa katossa roikkui lukuisia erivärisiä helminauhoja (ks. kuva yllä). Pääteos vaikutti kuitenkin olevan toteemeja muistuttavat, narujen avulla pystyyn nostetut tornit, jotka oli tehty massatuotetuista muoviesineistä (ks. kuva yllä). Teoksen sisään pääsi myös kävelemään. Mielenkiintoisena nippelitietona todettakoon, että teoksen osien kokoamiseen oli osallistunut muun muassa pääkaupunkiseudun koululuokkia. Kaiken kaikkiaan vanhat esineet yhdistyivät uusiin hienosti ja ne tuntuivatkin saaneet tätä kautta uuden elämän. Choi Jeong Hwanilla oli myös teoksia, jotka herätettiin eloon paineilmalla. Ilman käyttö sai lentävän possun näyttämään siltä kuin se oikeasti olisi lähdössä lentoon ja kukat puolestaan siltä, miltä ne näyttävät kun ne avautuvat päiväksi ja sulkeutuvat unille jälleen yön tullen (ks. kuvat alla). Tämä näyttely oli kokonaisuudessaan Saran ehdoton lemppari kaikessa muovisuudessaan ja värikirjossaan.

IMG_1208IMG_1210

Kiasman kokoelmanäyttely

Kiasman kokoelmanäyttelyssä oli lukuisten eri taitelijoiden teoksia Kiasman omista kokoelmista. Erityismaininta Äänitorvi-teoksesta, joka oli jollain erikoisella tavalla kiehtova sen ambient-äänimaailman vuoksi. Myös kansallispukuihin puetut twerkkaavat naiset saivat hymyn huulille, tosin varsin hämmentyneen sellaisen. Sara piti teoksesta, jossa taiteen teossa syntyvistä roskista oli tehty taidetta ottamalla ne taiteen kohteeksi – kierrätystä parhaimmillaan! Kokoelmanäyttelyssä tuntui olevan vähän jotain jokaiselle. Siellä oli paljon teoksia, jotka olivat oikeasti oivaltavia ja saivat miettimään, miten teos on toteutettu ja mikä sen idea on. Oma lempparini oli Wall Street, joka oli valoristinollataulu, jota pelasi vanhoista rahapelikoneista tehty koneisto saaden pelitaulun vilkkumaan välillä villistikin (ks. kuva alla). Epileptikot varokoon!

Kiasma Wall Street

Myös Babylon (ks. kuva alla) oli erinomaisen käytännöllinen taideteos, jossa pääsi haistelemaan niin tuttuja kuin vähän erikoisempiakin hajuja, kuten Sivetti-kissan rauhasnestettä tai valaan ambraa. Keskellä teosta kaikki 28 hajua yhdistyivät Babyloniksi. Vahva suosittelu tälle teokselle! Oudoimman teoksen tittelin saa ansaitusti Hanna Saarikosken See Paris and Die, jossa taitelija itse, silmät maalattuina silmäluomiin, tutustui Pariisiin ja koki ympäröivää maailmaa ilman näköaistia. Jos tämä teos ei ollut nykytaidetta, niin sitten ei mikään!

Kiasma Babylon

Jani Ruscica – Conversation in Pieces

Jani Ruscican näyttely meni itseltäni jotenkin ohi, se ei erityisesti säväyttänyt. Joku saattaa kysyä perusteluita, mutta mielestäni siinä oli vain erilaisia esineitä pöydällä. Käykää itse kokemassa ja kertokaa ihmeessä, mitä mieltä olette. 🙂

Ernesto Neto – BOA

Kiasma Nuku Mana ibubu -laulu

Ernesto Neton näyttelyssä pääosaa näyttelivät alkuperäiskansat ja neulotut taideteokset. Pääsanoma tuntui olevan meidän jättämä jälkemme sekä yhteys henkimaailmaan (ks. kuva yllä). Erityisesti neulotuissa töissä on ollut aivan älytön määrä työtä. Ylimmässä kerroksessa oli myös suuri taideteos, johon pääsee sisään (ks. kuvat alla). Teoksen sisältä löytyy myös bongorummut ja kitara, joten musikaalisesti lahjakkaat, tai miksei lahjattomatkin, pääsevät viihdyttämään itseään ja muita sulosoinnuilla. Teos vaikutti sellaiselta, että sinne voi hyvin mennä myös rauhoittumaan tai lueskelemaan. Kirjatkin saa museon puolesta, valikoimissa muun muassa ’Kuinka kirjoittaa huumeissa?’.

Kiasma neulemaailma

Kiasma boa

Kaiken kaikkiaan museossa riitti ihmeteltävää. Olin ajatellut kirjoittaa, että ensimmäinen (muovi)näyttely oli eniten mieleeni, mutta tätä kirjoittaessani tajusin Kiasman kokoelmanäyttelyn olleen kaikista mielenkiintoisin. Osa teoksista oli niin teknisiä, että itse ainakin nautin siitä kun pääsin pohtimaan, kuinka teos on tehty.

Kiasman arvostelu

Joonas 3.5/5
Sara 4/5

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: